vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
filmsetfotograaf

Camera klaar? Actie!

Voor filmsetfotograaf Chris Raphael is geen enkele dag hetzelfde. De ene dag fotografeert hij een snelle achtervolging in een Afrikaanse woestijn, de andere dag een felverlichte schietpartij in de Parijse metro. De enige constante? Zijn camera’s! Chris werkt met drie Sony α7R III's, die ervoor zorgen dat hij overal op voorbereid is. Klinkt interessant? Lees dan snel verder...

En cut!


Bij tv- en filmproducties gaat alles razendsnel, dus een fotograaf moet meteen kunnen reageren. De α7R III heeft speciale geheugeninstellingen die schuilgaan achter de 1, 2 en 3 op de moduskiezer. Chris gebruikt deze functies om zich snel aan te passen aan de vele veranderingen op de set. "Dankzij deze camerafunctie kan ik snel overschakelen van instellingen voor fel licht naar instellingen die passen bij een kleine, donkere studio met lampen, of zelfs naar een lange sluitertijd om te pannen."

filmsetfotograaf Chris Raphael


Stilte op de set


Als de camera's draaien, moeten setfotografen onzichtbaar en onhoorbaar zijn. "Niets mag de acteurs en de andere artiesten afleiden", zegt Chris. "De grootste voordelen van de α7R III zijn de modus ‘geluidloos fotograferen’ en het kantelbare scherm. Dankzij deze functies kan ik me achter de hoofdcamera verschuilen en geluidloos een compositie samenstellen, zonder dat ik me in het blikveld van de acteur hoef te begeven."

filmsetfotograaf Chris Raphael


Snel en gevoelig


"De meeste filmsets in studio's zijn erg donker. Daar geven regisseurs tegenwoordig de voorkeur aan", zegt Chris. "Ik moet dus werken met snelle lenzen en hoge gevoeligheidsinstellingen zoals ISO 4000 of 5000 als het echt een belangrijke foto is." Gelukkig produceert de α7R III weinig ruis bij hogere ISO-instellingen. Ook hebben de lenzen met E-bevestiging van Sony in de cameratas van Chris een snelle lens met een groot diafragma, zoals de 35 mm f/1.8, de 55 mm f/1.8, de 85 mm f/1.8 en de 24-70 mm f/2.8.

filmsetfotograaf Chris Raphael


Scherpstellen


Ook haarscherp, stil en nauwkeurig scherp kunnen stellen, is van vitaal belang voor setfotografen. Zeker bij weinig licht. Met de hybride autofocus van de α7R III is dat gelukkig gemakkelijker dan ooit tevoren! "De AF-mogelijkheden zijn verbluffend," zegt Chris, "en dat moet ook, want je krijgt geen tweede kans. Bij het werken met zeer grote diafragma's komt de oogdetectie echt tot zijn recht. Vroeger waren misschien vier van de tien frames haarscherp. Nu zijn dat er acht of negen en soms zelfs allemaal."


"Elke klus is een mix van actie-, portret- en landschapsfoto’s en dat bij weinig licht," aldus Chris. "Met deze camera kun je je snel aanpassen en voorkomen dat je het moment mist, en dat is cruciaal. Sommige acties op de set kosten de filmmaatschappij miljoenen dollars. Ze kunnen het dus niet even opnieuw doen, omdat jij stond te prutsen met je camera. Je moet weten welke sluitertijd en welke lens je nodig hebt en je moet er klaar voor zijn. Knoeien is geen optie!"

filmsetfotograaf Chris Raphael


Chris is een Sony Europe Imaging Ambassador. Ontdek hier meer van zijn werk: www.sony.nl/alphauniverse
Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: fotografie voor gevorderden, setfotografie, fotografie filmset, filmsetfotograaf, filmsetfotografie

Categorie: Tips & Tricks