Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
tegenlicht

Fotograferen bij tegenlicht: hoe doe je dat?

Heel wat fotografen bijten hun tanden stuk op tegenlicht. Nochtans biedt het hevige contrast dat je daarmee creëert ook heel wat creatieve mogelijkheden waar je als fotograaf je voordeel mee kunt doen.

Wat is tegenlicht?


In de meeste gevallen wil je je onderwerp duidelijk in beeld brengen. Dan is het ideaal als je lichtbron zich achter jou of zijdelings van jou bevindt, zodat je onderwerp optimaal belicht wordt. Werk je met natuurlijk licht, dan probeer je te vermijden dat de zon in je camerazoeker te zien is.

Maar dat is niet in alle omstandigheden mogelijk. Als de lichtbron zich achter jouw onderwerp bevindt, spreken we van tegenlicht of ‘contre-jour’. Als je tegen het licht in fotografeert, heeft je camera de neiging om je onderwerp te onderbelichten. Daar ontstaat er een silhouet, dat fel contrasteert met de achtergrond. Ook worden schaduwen duidelijker en worden de lijnen en vormen in je beeld meer benadrukt.


Omgaan met tegenlicht


Wil je silhouetten vermijden, dan kun je de foto handmatig overbelichten, inflitsen of met een reflectiescherm van vooraf ‘invullen’. Of nog eenvoudiger: je kunt je foto op een ander moment van de dag of vanuit een andere hoek nemen.

Maar een silhouet kan ook een bijzonder interessante foto opleveren. Belangrijk daarbij is dat je je volledig focust op de vormvan je onderwerp. Je kunt zowel silhouetten van voorwerpen als van mensen maken. Denk bijvoorbeeld aan een groepsportret voor een raam. Tip: probeer ook eens een silhouetfoto in zwart-wit.

Komt het tegenlicht niet pal van achter je onderwerp, dan kan het bij modellen met lang haar voor een engelachtige gloedzorgen. Dit ‘haarlicht’ is erg interessant voor romantische portretten. Ook op foto’s van dieren met een pluizige vacht kan het een leuk effect opleveren.


Let op voor lensflare


Het grootste gevaar bij tegenlichtfotografie zijn ongewenste reflecties van de lichtbron in je lens. Zo’n ‘lensflare’ ziet eruit als een waas en heeft de vorm van je diagragma-opening. Een lensflare is te wijten aan de overgang tussen de verschillende glasdelen in een objectief. Vooral bij zoomlenzen kan dit een probleem zijn. Door een zonnekap te gebruiken kun je het lensflare-effect beperken. Ook een kleiner diafragma kiezen kan helpen

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: tegenlicht

Categorie: Tips & tricks