vandaag verzonden
assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
vergrootglas

Een vergrootglas kopen: hierop moet je letten

Ook als je zicht nog perfect is, kan een loep of vergrootglas erg nuttig zijn. Je kunt er materialen tot in de kleinste details mee bestuderen, wat met het blote oog niet mogelijk is. Voor fotografen, postzegelliefhebbers of kunstcritici is het dan ook een onmisbaar hulpmiddel. Enkele aandachtspunten.

Een loep ≠ een vergrootglas


Eerst even een misverstand uit de wereld helpen: een loep en een vergrootglas zijn niet helemaal hetzelfde. Een loep is een kleine, sterk vergrotende dubbelbolle of halfbolle lens die in een montuur vervat zit. Vaak gaat het ook om een samenstelling van lenzen. Een loep vergroot vier à twintig maal.

Een vergrootglas is eenvoudiger: het is een grote, enkelvoudige lens die minder vergroot dan een loep. Loepen worden onder meer gebruikt om foto-afdrukken te bestuderen. Een vergrootglas kan bijvoorbeeld handig zijn voor senioren bij het puzzelen of bij het lezen van de krant.


Eerste criterium: de vergrotingsfactor


Als je een loep of een vergrootglas wil kopen, moet je vooraf goed bedenken waarvoor je dit wil gebruiken. De vergrotingsfactor gaat namelijk altijd gepaard met een compromis: hoe sterker het vergrootglas, hoe kleiner de diameter van het glas. Dat heeft te maken met de ronding en de dikte van de lens.

Voor een vergroting tot 4 x, kun je perfect een traditioneel vergrootglas kopen. Voor sterkere vergrotingen kun je opteren voor een loep met een kleine diameter of voor een elektrische leesloep. Dat is eigenlijk meer een soort camera’tje waarmee je kunt inzoomen. Zo’n elektrische loep is wel een stuk duurder en daarom niet altijd de beste oplossing.


Het juiste vergrootglas voor de juiste toepassing


Ook de gebruiksomstandigheden van de loep of het vergrootglas zijn een belangrijk keuzecriterium. Wil je het vergrootglas in je hand kunnen houden of geef je de voorkeur aan een montuur dat je op tafel kunt laten rusten? Sommige vergrootglazen kan je ook vastmaken aan tafel, wat erg handig is. Ook bestaan er leesloepen met verlichting en vergrootglazen in de vorm van een creditcard.

Ben je op zoek naar een loep of vergrootglas? Bij Grobet ben je daarvoor aan het juiste adres! Neem snel een kijkje in onze webshop, kom langs in onze winkel in Antwerpen of neem contact op om je te laten adviseren.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: vergrootglas, loep

Categorie: Tips & tricks