Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
soft focus

Soft focus: wat is het en welk effect bereik je ermee?

Als fotograaf wil je in de meeste gevallen je onderwerp graag haarscherp in beeld brengen. Toch kun je er evengoed voor kiezen om je beeld bewust een beetje onscherp te maken. Dit effect heet soft focus of ‘blur’ en zorgt voor een dromerige, mysterieuze sfeer. Een soft-focusfilter leggen is heel gemakkelijk in Photoshop, maar het is leuker om dit effect al tijdens het fotograferen te creëren.

Van vaseline tot voorzetfilter


Soft focus is een techniek die vaak gebruikt wordt bij – al dan niet erotische – portretten. Maar ook voor productfotografiewordt soft focus soms toegepast. Denk maar aan nostalgische foto’s van parfum, chocolade of verzorgingsproducten.

Om het soft-focuseffect te bereiken werd vroeger vaak vaseline gebruikt. Let wel: die mag je nooit rechtstreeks op de cameralens zelf aanbrengen, wel op een uv-filter of een neutrale beschermingslens die je ervoor plaatst. Alternatieven zijn fotograferen door een gaas, nylonkous of beademende lens.

Hou je niet van dat soort huis-, tuin- en keukenmiddeltjes? Dan kun je ook met soft-focusfilters of verstrooiingsfilters werken. Er bestaan heel wat verschillende soorten, elk met hun eigen karakteristieken. Sommige filters hebben een gespikkeld oppervlak, andere gegraveerde lijntjes. Nog andere zijn van matglas gemaakt …

Doe je veel aan soft-focusfotografie, dan kun je overwegen om een speciale soft-focuslens te kopen. Die heeft een ingebouwde geperforeerde schijf die voor het wazige effect zorgt.


David Hamilton: de controversiële koning van de soft focus


De fotograaf die het meest furore maakte met de soft-focustechniek is de Brit David Hamilton (1933-2016). Hij werd bekend door zijn vele dromerige portretten van tienermeisjes. Naast foto’s maakte Hamilton ook films, waarvan Bilitis de bekendste is. In de jaren 70 en 80 oogstte de Brit veel succes en was zijn werk erg salonfähig – hij verkocht miljoenen fotoboeken – maar vanaf het einde van de jaren 90 oogstte zijn stijl veel kritiek en kwam het zelfs tot processen. Toch raakte soft-focus rond 2003 weer in trek, onder meer in modebladen zoals Vogue en Elle.

Geïnteresseerd in een soft-focusfilter? Neem een kijkje in onze webshop. Had je graag meer informatie? Neem gerust contactop, of kom eens langs in onze winkel in Antwerpen.


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: soft focus

Categorie: Tips & tricks