Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!

Verrekijkers

In het uitgebreide assortiment van Foto Grobet vindt u gegarandeerd een verrekijker die bij u past. De merken die we in huis hebben? Die zijn niet van de minste. Wat dacht u bijvoorbeeld van Nikon, Bushnell, Leica of Pentax? Voor ultrascherpe safarimodellen, uiterst precieze verrekijkers van Duitse makelij of modellen met een ongeziene helderheid – en alles daartussen – bent u bij Foto Grobet aan het juiste adres. Ontdek snel onze verrekijkers hieronder, maak uw keuze en plaats uw bestelling!

Verrekijkers

Verrekijkers: binoculair en monoculair

Veldkijkers
Afstandsmeters

Telemeter of rangefinder

Loep
Toebehoren verrekijkers

Toebehoren verrekijkers


 

Meer over verrekijkers


  • Een verrekijker wordt meestal aangeduid met twee getallen: bv. 10x50 of 8x42. Het eerste getal is de vergrotingsfactor, het tweede getal is de objectief diameter.
  • De vergrotingsfactor:  je kan kiezen tussen verschillende vergrotingsfactoren: bv 8x of 10x. Wat is het effect daarvan? Je kan dat het beste uitdrukken als je een bepaalde afstand deelt door de vergrotingsfactor: stel, je kijkt 100m ver met een 10x sterke verrekijker, dan is de schijnbare kijkafstand door de verrekijker: 100 gedeeld door 10 = 10m. Het is alsof het onderwerp op 10m van je afstaat.

Let wel: hoe groter de vergrotingsfactor, hoe moeilijker het wordt om het beeld stil te houden. Uit de hand zijn ideaal: 8x of 10x. Maar groter kan noodzakelijk zijn in bepaalde gevallen, maar dat zal meer  afhangen van uw eigen keuze en noden op dat vlak.

  • Objectief diameter: Op elke verrekijker wordt aangeduid welke vergrotingsfactor met daarachter de opening van het objedtief, bv 50 (=50mm). Dit duidt aan welke hoeveelheid licht er in de verrekijker binnenkomt. Dus hoe groter de diameter, hoe meer licht, maar ook hoe groter de verrekijker wordt. Bijvoorbeeld: een 8x21 is een kleine verrekijker, een 12x50 is een grote verrekijker.
  • Prisma: Om de verrekijker handzaam te maken heeft men in de verrekijker een prisma gestoken die de lengte van verrekijker als het ware samendrukt. Moest dit prisma er niet tussen zitten, dan zou de buis veel langer zijn, en dat is niet zo praktisch. Er zijn twee soorten prisma's: het porro-prisma en het dakkant-prisma. Hierdoor wordt de constructie van de verrekijker beïnvloed.
    • Met het porro-prisma wordt het licht een aantal keren weerkaatst binnenin in een N-vorm. Deze verrekijkers zijn wat groter, eenvoudiger te maken en dus goedkoper. Echter is de lichtinval ervan zeer goed.
    • Het dakkant-prisma zit in het verlengde van de kijkbuis, maakt daardoor de verrekijker compacter en makkelijker opbergbaar. De lichtinval is iets minder, en de constructie wat moeilijker waardoor deze verrekijkers iets duurder uitvallen. Door de kwaliteit van het prisma te verbeteren, en ook beter lensglas te gebruiken, worden deze verrekijkers veruit het meest gekocht en is er veel keuze.
prisma