Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
natuurfotograaf

Op jacht met natuurfotograaf Chris Schmid

Spiegelloze α-camera’s brachten een revolutie teweeg in de manier waarop professioneel natuurfotograaf en Sony Ambassador Chris Schmid de natuur fotografeert. Hij vertelt ons hoe dat precies komt!

Het voordeel van EVF


"Een van de voordelen van een elektronische zoeker," steekt Chris van wal, "is dat de belichting die je in de EVF ziet, overeenkomt met wat er op de foto komt." Chris fotografeert altijd met de handmatige belichtingsmodus, waardoor de EVF een extra voordeel heeft: bij lastige belichting behoudt hij niet alleen de volledige controle, hij hoeft ook geen nattevingerwerk werk te doen (in de vorm van extra foto's maken ‘om zeker te zijn’).
 

Bij de ouderwetse optische zoekers van DSLR's komt vaak nattevingerwerk kijken, waardoor sommige fotografen liever niet met de handmatige modus werken. Met een EVF wordt echter niets aan het toeval overgelaten. "Wanneer ik een onderwerp met tegenlicht of in de schaduw fotografeer," zegt Chris, "hoef ik geen extra foto's te maken voor het perfecte plaatje. Ik kan me concentreren op het vastleggen van het moment."

 

De ‘Geluidloos fotograferen’-modus


"Bovendien is de modus ‘Geluidloos fotograferen’ van Sony perfect voor mij," vertelt Chris, "want een dier kan zelfs op een zacht klikje van de sluiter reageren." Foto's genomen in absolute stilte zijn oprechter — ze leggen het natuurlijke gedrag van het dier vast.

"Vorig jaar fotografeerde ik gorilla’s, en met de stille sluiter was dit een geweldige ervaring. Ik kon van dat moment genieten zonder te worden gestoord door het geluid van de camera, en ik hoorde alleen de vogels en de wind. Het was gewoon perfect — puur genieten."
 

Natuurfotograaf Chris Schmid

 

De perfecte beeldkwaliteit


"Voor mijn manier van fotograferen heb je een groot dynamisch bereik nodig," legt Chris uit, "omdat ik vaak ook de omgeving van het dier wil vastleggen, in plaats van alleen een standaardportret te nemen. Als ik de foto's van mijn α9 en α7R III vergelijk met camera's van nog maar vijf jaar geleden, is het verschil ongelofelijk. Het is veel gemakkelijker om alle details in de lichte partijen van de hemel of de schaduwen in het struikgewas te behouden."

Een ander punt waarvoor de natuurfotograaf op zijn Alpha's kan vertrouwen, zijn de goede ruisprestaties bij hogere ISO's. Chris: "Omdat ik vroeg of laat op de dag fotografeer, moet ik de ISO vaak flink opschroeven, soms wel tot 1600 of meer. Dat is essentieel voor jachtfoto's en andere gedragsfoto's die je op die momenten van de dag kunt maken."
 

Natuurfotograaf Chris Schmid
 

Snelle en betrouwbare scherpstelling


Voor bewegende onderwerpen of onderwerpen die in de omgeving opgaan, is een snelle en nauwkeurige automatische scherpstelling nodig die ze detecteert en volgt, want "de magie duurt maar een paar seconden en je moet snel reageren om het moment vast te leggen", aldus Chris.

Doorgaans vertrouwt de natuurfotograaf op de bewezen Continue AF van zijn α9 en α7R III, waarbij hij de trackingmodus gebruikt om een dier te volgen. Hij wisselt slechts af en toe naar Enkelvoudige AF wanneer een dier roerloos blijft staan en hij het focuspunt op het oog kan richten.

Zelfs de scherpstelpiek komt er in sommige gevallen aan te pas: "Stel dat ik een leeuw in de bosjes wil fotograferen. Dan kunnen de bladeren en het gras op de voorgrond de scherpstelling verstoren. In dat geval hoef ik alleen de piekscherpstelling handmatig in te schakelen en zie ik duidelijk wat scherp is in de EVF. Voor iedere situatie is er een oplossing."

Natuurfotograaf Chris Schmid

Chris is een Sony Europe Imaging Ambassador. Meer van zijn werk is te zien op www.sony.nl/alphauniverse.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: natuurfotograaf, natuurfotografieAlpha cameraChris Schmidspiegelloze α-cameraSony Ambassador

Categorie: Tips & Tricks