Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
silhouet fotograferen

Zó fotografeer je silhouetten

Een silhouet is een beeld van een persoon of een object dat sterk contrasteert met de achtergrond en waarvan enkel de omtrek duidelijk te zien is. Omdat bij silhouetten de details volledig ontbreken, kunnen ze in een foto voor een bepaalde spanning zorgen. Enkele tips voor geslaagde silhouetfoto’s.

1.     Maak gebruik van tegenlicht


Een sterk contrast is de sleutel voor het fotograferen van silhouetten. De achtergrond moet met andere woorden veel lichter zijn dan het onderwerp dat je wil fotograferen. De makkelijkste manier om dat te bereiken is bij tegenlicht te fotograferen en de lucht als achtergrond te nemen. Maar ook een scherm, raam of grote lamp kan prima als achtergrond fungeren.


2.     Kies het juiste moment van de dag


’s Morgens vroeg of ’s avonds als de zon laag aan de hemel staat zijn de meest geschikte momenten om silhouetten bij tegenlicht te fotograferen. De lucht kan dan al erg fel zijn en het zonlicht valt horizontaal.

Maar ook vlak na zonsondergang, als de lucht nog niet pikzwart is, kun je mooie silhouetfoto’s maken. Dit moment wordt soms het ‘blauwe uurtje’ genoemd.

Vormt er zich geen silhouet? Dan kan het helpen om de foto bewust een beetje te onderbelichten of om achteraf met een fotobewerkingsprogramma het contrast te verhogen.


3.     Zorg voor duidelijke contouren


Het enige wat je bij een silhouet ziet, zijn de contouren. Die moeten duidelijk zijn, zodat je het onderwerp van de foto makkelijk kunt herkennen. Zorg ervoor dat je silhouet niet gedeeltelijk samensmelt met andere donkere delen op je foto.


4.     Experimenteer met de witbalans


Een silhouetfoto heeft vaak maar een beperkt kleurenpalet. Door te spelen met de witbalans kun je de kleuren van je foto warmer of koeler maken. De witbalans aanpassen kun je zowel tijdens het fotograferen zelf of achteraf tijdens de nabewerking.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: silhouet, tegenlicht

Categorie: Tips & tricks