Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
groepsfoto’s tips

Groepsfoto’s maken: 8 tips

Een huwelijk, een communie- of familiefeest of schoolfoto’s: er zijn heel wat gelegenheden waarbij groepsfoto’s een vaste waarde zijn. Maar hoe maak je geslaagde groepsfoto’s en wat zijn de aandachtspunten? Wij maken je wegwijs!

1.    Lang leve het buitenlicht

Groepsfoto’s komen het best tot hun recht wanneer je ze buiten neemt. Binnen laat de lichtinval dikwijls te wensen over. Je kunt een flitser gebruiken (desnoods met een softbox om de flash wat te verzachten) maar dat is verre van evident. Natuurlijk licht is daarentegen ideaal, zeker als het buiten wat bewolkt is. Zo hebben de personen die je in beeld brengt geen last van zon in hun ogen en zijn er geen heftige schaduwen onder de neuzen en ogen in het spel.

 

2.    Neem je foto tijdens het ‘golden hour’

Over schaduwen gesproken: tijdens het befaamde ‘golden hour’ – een uur na zonsopgang en een uur voor zonsondergang – is het buitenlicht op zijn mooist. De tint van het licht is dan warm en zacht tegelijk, perfect voor een mooie foto zonder schaduwen.

 

3.    Voorkom schaduwvorming

Is het golden hour geen optie en wil je toch graag buiten fotograferen, maar schijnt de zon vrij fel? Draai de gezichten dan in de richting van de zon en vraag de personen die je fotografeert om naar beneden te kijken tot jij teken geeft. Zo hebben ze zo min mogelijk last van de zon in hun ogen en ziet de foto er des te spontaner uit.

 

4.    Rustige achtergrond

Voor groepsfoto’s is een rustige achtergrond het mooist. Het licht is dan gelijkmatig verdeeld en er zijn weinig of geen elementen die de aandacht afleiden van de gezichten. Let wel op dat je geen gezichten op de horizonlijn plaatst. Anders riskeer je dat er bomen of palen uit de mensen hun hoofd lijkt te groeien. Probeer in zo’n geval eerder om je onderwerpen op de grond te laten zitten of zelf vanaf een laag standpunt te fotograferen.

 

5.    Groepsfoto’s maken met een groothoeklens

Groepsfoto’s maken is geen eenvoudige discipline, want je moet iedereen goed in beeld krijgen. Gelukkig kun je met een groothoeklens vrij gemakkelijk iedereen goed kadreren, zonder dat je zelf ver weg moet gaan staan.

 

6.    Een hoog standpunt kiezen

Zeker als je een foto van een grote groep maakt, is het niet altijd evident om ieders gezicht in beeld te brengen. De oplossing hiervoor is om een iets hoger standpunt of perspectief in te nemen. Het omgekeerde is ook mogelijk: laat de groep op een trap plaatsnemen, zodat jij je foto van een lager standpunt kunt nemen.

 

7.    Schiet met scherp

Omdat er in een groepsfoto zoveel gezichten te zien zijn, is scherpte erg belangrijk. Laat je camera niet op automatische stand staan en stel voor foto’s van een kleine groep het diafragma in op minstens f/7.1, al is f/8 of f/11 nog beter. Zowel de voorgrond als de achtergrond komen dan scherp in beeld. Stel daarnaast een lage ISO-waarde in om ruis te voorkomen.

 

8.    Durf creatief zijn!

Tip: variatie is een must bij het maken van groepsfoto’s. Als iedereen op dezelfde hoogte staat of zit, krijg je een heel saaie foto. Vermijd ook afstand tussen de personen die je fotografeert.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: groepsfoto

Categorie: Tips & tricks