Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
halo rond zon

Een halo: spelbreker voor je foto of leuk effect?

Weet jij wat een halo is? Het is een term die vele ladingen dekt: een halo is een aureool die boven het hoofd van heiligen zweeft, maar ook een astronomisch fenomeen, een dansmove, een marketingterm, een computerspel, een nummer van Beyoncé, van de Schotse band Texas … In de wereld van de fotografie wordt met halo een lichteffect in de atmosfeer bedoeld. Zo’n halo kan je foto aardig verpesten (als je de aandacht ergens anders op wou vestigen) maar je kunt er ook schitterende effecten mee bereiken. Een woordje uitleg.

Wat is een fotografische halo precies?


Halo is de verzamelnaam voor een aantal lichtverschijnselen in de atmosfeer die de vorm van gekleurde of witte kringen, lijnen of lichtplekken aannemen. Halo’s komen vaak voor rond de zon of de maan. Ze worden veroorzaakt door licht dat door een ijle nevel van ijskristallen schijnt. Dat is meestal het geval bij een bepaald type bewolking (cirrus- of cirrostratusbewolking). Het ontstaan van een halo is enigszins te vergelijken met dat van een regenboog.

Er bestaan tal van verschillende soorten halo’s; sommige komen overal ter wereld voor, andere zijn erg zeldzaam. Soms zijn meerdere halo’s tegelijk zichtbaar: hét moment om je camera boven te halen.


Het juiste materiaal


Wil je een halo fotograferen? Dan komt een spiegelreflexcamera goed van pas. Zo kun je een groot aantal verschillende lenzen uittesten en de belichting zelf instellen. Gebruik je een automatische camera, dan loopt het vaak fout bij de lichtmeting. Een aparte lichtmeter is zeker geen overbodige luxe.

Fotografeer je ’s nachts halo’s rond de maan? Dan zijn ook een draadontspanner en een statief onontbeerlijk.


Halo’s fotograferen


Als je halo’s fotografeert, is het belangrijk dat je de zon of de maan buiten beeld blokkeert. Anders krijg je te maken met lensreflecties en contrastverlies. Enkel als er veel bewolking is, is het niet nodig om de zon of maan te blokkeren.

Bij het lichtmeten moet je de zon uit het beeld houden en mikken op het gebied dat je middelgrijs belicht wil hebben. Als dat vlak naast de zon is, ga je het best onder een afdak staan, om zo de zon te blokkeren. Let er dan wel op dat je het donkere vlak van het afdak zelf niet meet.

Ten slotte nog dit: omdat halo’s in zekere mate gepolariseerd zijn, is een polarisatiefilter aangeraden om je foto’s een hoger contrast te geven.


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: halo, halo fotograferen

Categorie: Tips & tricks