Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
digitale fotografie stop

Digitale fotografie: wat is een stop nu precies?

Als beginnend fotograaf heb je ongetwijfeld al over het begrip ‘stop’ gehoord. Ook bij digitale fotografie blijft dit een cruciaal concept dat je goed onder de knie moet hebben voor een correcte belichting van je foto’s. Een woordje uitleg.

Samenspel tussen 3 elementen
 

Stops hebben te maken met de verhouding tussen drie instellingen van je camera:

  • de diafragma-opening
  • de sluitertijd
  • de ISO-waarde (of de belichtingshoek)

Samen bepalen deze drie elementen de hoeveelheid licht die de sensor van je camera bereikt op het moment dat je een foto maakt. Door een of meer van deze instellingen te wijzigen, komt er meer of minder licht je camera binnen.
 

De definitie
 

Een stop wordt gedefinieerd als: een verdubbeling of halvering van de hoeveelheid licht die de sensor van de camera bereikt bij het maken van een foto.

Als iemand zegt dat hij de belichting met één stop gaat hij verhogen, betekent dat dus dat hij de belichting verdubbelt in vergelijking met de vorige foto. Die verdubbeling kan hij bereiken door te kiezen voor een grotere diafragma-opening, een langere sluitertijd of een hogere ISO-waarde.
 

Stops aanpassen
 

Als je na het maken van een foto op het histogram merkt dat je beeld te donker of te licht is, dan weet je dat je een instelling zal moeten aanpassen. Stel dat je een foto nam met een sluitertijd van 1/500, een diafragma van f/8.0 en een ISO-instelling van 200, dan kun je die foto één stop meer licht geven door:

  • een sluitertijd van 1/250 te nemen
  • het diafragma tot f/5.6 open te zetten
  • of de ISO-instelling naar 400 te veranderen

Let wel: afhankelijk van welke optie je kiest zal het effect op je beeld anders zijn. Zo is het moeilijker om bij een lange sluitertijd bewegende onderwerpen te fotograferen en levert een grotere diafragma-opening een kleinere scherptediepte op. Met een hoge ISO-waarde loop je dan weer meer kans op digitale ruis.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: digitale fotografie stop, stops fotografie, belichting fotografie, sluitertijd

Categorie: Tips & Tricks