Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
bewegingen vastleggen

Bewegingen optimaal vastleggen dankzij de juiste sluitertijd

Actiefoto’s spreken tot de verbeelding. Als je bewegende mensen, dieren of objecten fotografeert, levert dat vaak fraaie beelden op … op voorwaarde dat je de correcte sluitertijd gebruikt. Een woordje uitleg.

Actie in één beeld vatten
 

Iedere fotograaf weet dat het een kunst is om de essentie van een beweging te vatten in één stilstaand beeldSpelende kinderen, maar ook sporters, muzikanten tijdens een optreden, rennende dieren of zelfs de golven op zee: het zijn allemaal dankbare onderwerpen. Creatieve mogelijkheden zijn er dus te over, maar het komt erop aan om die technisch te vertalen naar een pakkend beeld.
 

Korte of lange sluitertijd
 

Bij foto’s van bewegende onderwerpen is de sluitertijd cruciaal. Met een korte sluitertijd bevries je de beweging en lijkt het onderwerp stil te staan. Denk bijvoorbeeld aan waterdruppels van een fontein die in ‘freeze motion’ gaan.

Wil je een dynamischer effect? Kies dan voor een langere sluitertijd. Je onderwerp zal vager zijn, waardoor het lijkt alsof het effectief beweegt. Let wel: kies ook geen té lange sluitertijd of anders zal je onderwerp niet meer herkenbaar zijn.
 

Allerlei creatieve mogelijkheden
 

Als je speelt met de sluitertijd, kun je allerlei creatieve foto’s maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze mogelijkheden?

  • Een scherp onderwerp op de voorgrond met een onscherpe, bewegende achtergrond. Dat effect kun je bereiken door zelf mee te bewegen met je onderwerp.
  • Beweging fotograferen zonder dat je de bewegende objecten op de foto nog ziet. Zo heb je ongetwijfeld al foto’s gezien van druk verkeer in de stad, waarbij je de verschillende auto’s niet meer van elkaar kunt onderscheiden.
  • Een volledig onscherp beeld, al dan niet bewust. Een foto hoeft niet altijd een herkenbaar onderwerp te hebben. Je kunt ook experimenteren met vlakken en kleuren en een abstract beeld creëren.
     

Een spiegelreflexcamera voor controle over de sluitertijd
 

Als je beweging in beeld wil brengen zoals jij dat wil, is het best om een spiegelreflexcamera  of systeemcamera te gebruiken.  Op deze toestellen kun je specifieke lenzen gebruiken en ze hebben veel meer mogelijkheden qua instellingen. Andere toestellen geven je meestal geen absolute controle over de sluitertijd.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: bewegende foto's, fotografie

Categorie: Tips & tricks