Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
scherpe foto’s maken

Altijd scherpe foto's: dit is het geheim

Een wazige, onduidelijke foto waarvan je nauwelijks kunt zeggen wat erop staat? Daar heb je natuurlijk helemaal niets aan! Ontdek onze tips om steeds scherpe foto’s te maken.

1.Gebruik het juiste materiaal
 

Met een smartphone kun je onder bepaalde omstandigheden prima foto’s maken, maar als er onvoldoende licht is, wordt de kans op onscherpe beelden groot. Met een eigentijdse systeemcamera of spiegelreflexcamera heb je dat probleem veel minder. De sensor in zulke toestellen is namelijk een stuk groter en kwalitatiever.

Daarnaast is de kwaliteit van je objectief, flits en statief cruciaal om onder álle omstandigheden scherpe foto’s te kunnen maken.
 

2.Houd je camera stil
 

Een stabiele houding levert scherpere beelden op. Dat is zeker zo als het vrij donker is en je een langere sluitertijd en/of een grotere brandpuntafstand gebruikt. Je kunt dan steun zoeken met je lichaam, maar als dat niet helpt, biedt een statief soelaas.
 

3.Kies de juiste instellingen voor scherpe foto’s
 

Met een kleine diafragma-opening creëer je een grote scherptediepte. Helaas is het zelfs met een lichtsterk objectief onder sommige omstandigheden te donker om uit de hand te fotograferen. Een mogelijke oplossing is je camera instellen op sluitertijdenvoorkeuze en een sluitertijd kiezen waarvan je zeker weet dat die scherpe foto’s zal opleveren. Ook kun je de ISO-waarde van je camera met een of meerdere stops verhogen. Let wel: een hogere ISO-waarde leidt ook tot meer ruis.
 

4.Maak meerdere opnames snel achter elkaar
 

Onder meer in sportfotografie komt het erop aan om een bepaalde beweging in één scherp beeld te vatten. Het is dan verstandig om snel na elkaar meerdere foto’s te maken. Zo is de kans groter dat er een geslaagde opname tussen zit. Met de sportstand van je camera kun je verschillende opnames per seconde maken. Deze techniek is trouwens ook handig bij niet-bewegende onderwerpen.
 

5.Laat de achtergrond wazig
 

Vaak hoeft niet je héle beeld scherp te zijn; als je goed kunt focussen op je onderwerp van je foto mag de achtergrond gerust wazig blijven. In heel wat gevallen zorgt dat voor een extra spanning in je beeld.


 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: scherpe foto's, digitale fotografie, fotografie tips

Categorie: Tips & Tricks