Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
kadrering

Kadrering: zet je onderwerp niet altijd centraal

De compositie is een van de belangrijkste elementen in de fotografie. Hoe je je foto visueel indeelt, bepaalt namelijk in grote mate het eindresultaat. Je kunt natuurlijk kiezen voor geijkte formules, die altijd wel een goed beeld opleveren. Óf je kunt creatiever uit de hoek komen met een minder voor de hand liggende kadrering.

Probeer een centrale kadrering …


Doorgaans krijgen fotografen de raad om de regel van derden toe te passen. Toch werkt een centrale compositie vaak evengoed. Zo’n compositie is erg eenvoudig en komt natuurlijk over. Het resulteert in een rustig en ‘open’ beeld. Voor de meeste mensen komen foto’s met een centrale compositie erg vertrouwd over. Logisch, want het zijn dit soort beelden dat we vroeger als kind als eerste leerden kennen.


… of net niet


Een andere, minder voor de hand liggende optie is eigenlijk net het tegenovergestelde van de centrale compositie. Je kunt er namelijk ook voor opteren om het belangrijkste onderwerp van je foto niet in het midden te plaatsen, maar aan de rand van je beeld. De randen zijn de delen van de foto die het minst in het oog springen. Net daar het onderwerp plaatsen, maakt het beeld extra verrassend.


Waarom kiezen voor zo’n kadrering?


De regel van derden en de gulden snede hebben hun waarde meer dan bewezen. Waarom zou je dan voor een ander soort kadrering kiezen?

Fotografie is natuurlijk geen exacte wetenschap, maar bovenal een gevoelskwestie. Je moet dus vooral doen wat goed werkt voor jou. Door het onderwerp aan de randen van je beeld te plaatsen kun je een zeker je ne sais quoi creëren en de kijker intrigeren.


Aan welke rand?


Een foto heeft uiteraard vier randen. Afhankelijk van het effect dat je wil bereiken, kun je je onderwerp in de nabijheid van een van die randen plaatsen:

  • aan de onderrand, voor een luchtig of dromerig effect
  • aan de bovenrand, voor een zwaar effect
  • aan de zijranden, om de emoties van het onderwerp te versterken

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: Tips & tricks

Categorie: Tips & tricks