Vandaag verzonden
Assortiment
Grote voorraad
Service en vakmanschap!
stilleven

Een stilleven fotograferen: zo doe je dat!

Het stilleven is een tak van de fotografie waarbij je het resultaat voor de volle honderd procent zelf in handen hebt. Je hebt zowel het onderwerp, de opstelling, het standpunt, de belichting en de focus zomaar voor het uitkiezen. Een stilleven fotograferen is dan ook een ideale manier om je vaardigheden als fotograaf verder aan te scherpen.

Een onderwerp voor je stilleven kiezen


Een goed stilleven staat of valt met de keuze van het onderwerp. Het is fout te denken dat een stilleven per se ingewikkeld of ‘geconstrueerd’ moet zijn. Ook als je één simpel voorwerp als onderwerp neemt, kan dat een goed beeld opleveren.

Een eigen compositie opbouwen voor een stilleven is zeker interessant, maar je kunt ook gewoon de straat optrekken en voorwerpen fotograferen die je toevallig tegenkomt en die je aandacht trekken.


De opstelling


Besluit je toch om een eigen compositie te maken, neem dan rustig je tijd. Gebruik je meerdere objecten, zet die dan één voor één in beeld en verplaats ze totdat alles perfect staat. Een voorwerp dat enkele centimeters meer naar links of naar rechts staat, kan een wereld van verschil betekenen.

Maak bij het creëren van je compositie gebruik van de regel van derden en van de negatieve ruimte. Kies ook je standpuntmet zorg.


De belichting


Een stilleven met natuurlijk licht kan prachtig zijn. In dat geval maak je het best een opstelling bij een raam en gebruik je een reflector om de andere kant te belichten. Is het licht te fel, dan kun je een vel kalkpapier gebruiken om het af te zwakken.

Heb je een studio ter beschikking? Ga dan aan de slag met een studioflitser. In de meeste gevallen volstaat één lamp. Experimenteer met de positie van de lamp en kijk hoe het licht valt.


Focus


Ten slotte is ook de scherptediepte bepalend voor je stilleven. Als je alles scherp in beeld wil krijgen, wordt je sluitertijd langer en is een statief een absolute must. Focus je liever op een detail, dan kun je een interessant contrast tussen scherpe en wazige delen in je beeld creëren.

 


Over de Auteur

Ons team bestaat uit een gedreven groep mensen met een passie voor alles wat met fotografie te maken heeft. Hou je van digitale fotografie of ga je eerder voor de nostalgie van analoge fotografie? Ook dan ben je bij Grobet aan het juiste adres. Aangezien wij over een ruim assortiment en veel vakkennis beschikken, willen we via onze blog jouw keuze vergemakkelijken. Nog niet de juiste informatie gevonden? Dan kunnen we je ongetwijfeld voorthelpen. In onze winkel in het centrum van Antwerpen staan onze specialisten altijd paraat.


Tags: stilleven, stilleven fotograferen, stillevenfotografie

Categorie: Tips & tricks